Image

Digitalni tisak

Ako razmišaljate o izradi promotivnih materijala malih naklada npr. do 3000 A5 letaka, 100 plakata, 1000 vizitki, digitalni tisak je najisplativija metoda tiska. Za veće naklade preporučljivo je koristiti offsetni tisak.

Koja je razlika između offsetnog i digitalnog tiska?

Doista je važno razumijeti razliku između digitalnog i offsetnog tiska kako bi razumijeli razliku u cijeni i količinama koje su preporučljve za tisak u svakoj tehnici.

Offsetni tisak ili plošni tisak je starija tehnika tiska, ali je danas još uvijek kvalitetnija tehnika kada govorimo o velikim nakladama. S druge strane, digitalni tisak omogućava više varijacija u samom tisku, poput printanja vizitki s različitim imenima ili kupona sa serijskim brojevima. 
Osnovna razlika je u načinu tiska na papir.

Neki od naših radova

Offsetni tisak

Offsetni tisak zahtijeva nekoliko koraka prije samog tiska na papir. Potrebno je razviti offsetne ploče koje se izrađuju od aluminija, višeslojnog metala (bakar-krom) ili plastike. Tisak se bazira na vlaženju nestiskajućih ploha vodom, a tiskovnih ploha bojom. Otisak se zatim prenosi s tiskovne forme (ploče) na gumenu navlaku, a potom preko tiskovnog valjka na tiskovnu podlogu (papir).

Proces izrade tiskovnih (offsetnih) ploča uvijek je fiksni trošak, a to znači da je puno prihvatljiviji u velikim tiskarskim nakladama.

Image
Želite pogledati više radova i projekata?
Pogledaj reference
Želite pogledati više radova i projekata?
Pogledaj reference

Digitalni tisak

Digitalni tisak nema toliko koraka u pripremi, nego se odvija direktno s računalne image datoteke preko digitalnog printera na papir. Na taj način se izbjegavaju svi troškovi priprema ploča u offsetnom tisku, ali je sama cijena po otisku ipak nešto skuplja. Jer digitalni tisak omogućava printanje na zahtjev te vrlo kratko vrijeme printanja. Velika varijabilnost u otiscima i tisak malih naklada čini ga cijenom i vremenom isplativijom tehikom tiska od offseta.

Kod digitalnog tiska možemo razlikovati laserske i ink-jet pisače. Laserski pisači “spaljuju” prah direktno na papir pri čemu stvaraju otisak. Ink-jet pisači prenose boju na papir u kapljicama što zahtijeva kratko sušenje boje.

Za potrebe tiska do formata SRA3, koristimo laserski Ricoh digitalni printer, dok za veće formate i tisak na različite materijale iz role koristimo ink-jet digitalni pisač velikog formata Epson Surecolor. Više o tisku velikog formata pročitajte ovdje.

Za potrebe tiska koristimo RICOH IBU 1968 MP C8002 digitalni printer. Maksimalna veličina ispisa je na SRA3 papiru, najveće gramaže do 300 g/m2.

Ako vam je potrebna pomoć s odlukom oko tehnike tiska, slobodno nam se javite i preporučit ćemo vam najbolju tehniku za vaše potrebe.

Image